*
Telefon wsparcia: (22) 270 11 65          Porady mailowe: psycholog-(na)-stowarzyszenieanimo.pl

Nasza misja

Stowarzyszenie Animo – Odważ się Żyć! powstało, by pomóc osobom doświadczającym lęku objawiającego się pod postacią somatyczną. W psychiatrii i psychologii zaburzenia te nazywane są nerwicą, zaburzeniami lękowymi, depresją, agorafobią, fobią społeczną etc. Głównym celem działalności Stowarzyszenia Animo jest bezpośrednia praca z osobami doświadczającymi stanów lękowych i pomoc im poprzez różne formy wsparcia. Pierwszym projektem, jaki realizuje Stowarzyszenie Animo, jest prowadzenie telefonu wsparcia przeznaczonego tylko dla osób doświadczających wyżej wymienionych zaburzeń. Można tam po prostu porozmawiać w chwilach kryzysu o swoich odczuciach, problemach i emocjach. Podczas rozmowy można także uzyskać informacje na temat zaburzeń – jak sobie z nimi radzić, gdzie się udać się po pomoc lekarską i co robić w sytuacji kumulacji lęku tak dobrze znanej wszystkim cierpiącym pod nazwą „ataku paniki”. Pomoc na telefonie wsparcia udzielana jest bezpłatnie oraz anonimowo przez psychologów. W ramach naszych działań można skorzystać również z porady psychologa udzielanej poprzez kontakt e-mailowy.